понеділок, 29 березня 2021 р.

Іменник.

 

                               Українська мова 10 клас

                              30 березня (вівторок)

                                Урок № 105

Тема. Іменник. Стилістичні особливості форм числа іменників.

                                           ХІД УРОКУ

Творче спостереження над мовним матеріалом

        * Прочитати текст. Визначити тип і стиль мовлення. Пригадати з уроків природознавства, чому в природі відбувається рівнодення?

         Перший місяць осені за календарем — вересень. Тихі дні ще теплі, та подих осені вже відчутний у вечірній і нічній прохолоді. День народжується в осінньому серпанку, але поступово туман розсіюється. Піднімається сонечко й обігріває землю. Повітря прозоре й легке. Проте зменшення світла і зміна кольорів у природі вказують на осінь. Золотяться березові гаї, на бульварах і в парках устеляються першим жовтим листям доріжки.

       Вітер підхоплює крилаті насінини берези й липи, клена й сосни і переносить їх на далекі відстані. На своїх парашутиках з легких пушинок подорожують з місця на місце й насінини кульбаби та осоту. 23 вересня день дорівнює ночі. Тому й звуть його днем осіннього рівнодення (За А. Волковою).

Завдання.   Зробити синтаксичний розбір першого речення другого абзацу.  

*В українській мові іменники змінюються за числами.

Множина іменників утворюється від однини зміною закінчення або наголосу:

гора — гори, вітер — вітри, глибоке знання — глибокі знання.

Іменники, які означають сукупність істот або неістот, що сприймаються як єдине ціле, називають збірними: вороння, дітвора, волосся, листя. Такі іменники вживають тільки в однині.

Назви речовин і матеріалів, почуттів і станів, дій і ознак, більшість власних географічних назв уживають тільки в однині: цукор, вода, радість, сум, малювання, молодь, Чернігів, Крим.

Деякі іменники мають лише форму множини: ножиці, солодощі, Черкаси, Карпати, Альпи. Такі іменники не розрізняють за родами

                   Завдання.    Записати іменники в дві колонки: 1) ті, що вживаються тільки у формі однини; 2) ті, що вживаються лише в множині.

Радощіврода, пестощі, Київ, пахощі, Дніпро, Карпати, ножиці, ворота, хід, сміливістьграблі, чорнило, окуляри, білилоконоплі, гіпс, мед, сходи, сани, сіни, ясла, малювання.

                           Домашнє завдання. ₴ 58, вправа 412.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар