вівторок, 16 березня 2021 р.

Частини мови

 

                                           Українська мова 10 клас

                                                    18 березня ( четвер )

                                                         Урок №102

Тема. Повнозначні та службові частини мови. Вигуки і модальні слова. Взаємоперехід частин мови. З історії вивчення частин мови.

                                                Хід уроку

 *    Кожний клас слів має своє лексичне значення: предметності, ознаки предмета, кількості, узагальненої вказівки на предметність, ознаки або кількості, дії чи стану. Такі класи слів називають повнозначними. Слова, що загальнокатегоріального значення самостійно не виражають, називаються неповнозначними. Уперше частини мови були виділені давньоіндійськими граматиками, пізніше у грецькій школі Арістотель виділив 4 частини мови, пізніше було виділено 8 частин мови. В основу класифікації слів за частинами мови було покладено два принципи: морфологічний і семантичний.

                        Тренувальні вправи

1)    Розподіліть слова за частинами мови. Чим ви керувалися при розподілі? Які ознаки вказують на належність слів до тієї чи тієї частини мови? 

Талант, талановитий, талановито; п’ятий, п’ятірка, п’ять, п’ятеро, уп’ятьох; читач, читати, читання, прочитаний, читаючи; холод, холодний, холодно, холодити, охолоджений.

  *          У сучасній українській мові є невідмінювані слова, яким не властива номінативна функція, які не називають певних понять і в той же час не виражають будь-яких зв’язків або відношень між членами речення. Це – модальні слова. Модальні слова виражають відношення того, хто говорить, до висловлюваної ним думки або її частини. Наприклад, Ночі ті , та гітара й жоржини, може, сняться тепер і тобі. Модальне слово може виражає невпевненість у реальності висловленого автором.                                           Модальні слова не належать до частин мови, а також не входять і до системи службових слів або часток. Від частин мови модальні слова відрізняються як відсутністю номінативної функції і лексичного значення, так і синтаксичними особливостями. Вони не бувають членами речення, а вживаються як вставні слова. Від службових слів модальні слова відрізняються тим, що вони не виражають будь-яких граматичних відношень між членами речення.

2)    Складіть  речення, використовуючи модальні слова .Поміркуйте, до якої частини мови можуть належати наведені слова

Лови, клич, молодий, зла, три, милі, край, дорогий, чайна

  *            Є випадки, коли окремі слова при спілкуванні людей у реченнях виконують невластиву (не типову для них) їм синтаксичну функцію – тоді говорять про перехід (чи взаємоперехід) частин мови. Залишаючись формально певною частиною мови, слова міняють свою синтаксичну роль.

3)   Визначити частини мови 

Моя знає, бачились востаннє, передова, прийшов ранком, колюча акація, сучасне, іде назустріч, іде назустріч, цілюща вода, полонені, перший, учений.

              • Дайте відповіді на запитання (усно).

-         Скільки частини мови існує в українській мові?

-         За якими критеріями частини мови поділяються на самостійні й службові?

-         Яка частина частина мови має особливі форми?

-         Яка частина мови є самостійною незмінною?

-         Яка з частин мови має найбільше граматичних категорій?

                         Домашнє завдання. Опрацювати параграф 55, вправа 392 

      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар