вівторок, 13 квітня 2021 р.

П. Тичина

 

                                                Українська література 10 клас

                                                              13 квітня (вівторок )

                                                               Урок № 113

Тема:  П. Г. Тичина.  Феномен «кларнетизму». Наскрізна оптимістична тональність, життєствердна настроєвість. Збірка «Сонячні кларнети».

                                                 Хід уроку

                     Тести( письмово в зошит )

1. У сімї Тичин полюбляли…

2. Слово з назви поезії П.Тичини «Не бував ти у наших…»

3. Хист…, через який Павла було призначено старостою рисувального класу.

4. Троп, що полягає в навмисному перебільшені певної ознаки.

 5. Сполучення 2 або кількох віршованих рядків, об’єднаних системою рим та інтонацією.

6.Першим учителем Павла Тичини був…  

7.Село, в якому народився Павло Тичина…

8. Мальовничий куточок України, де знаходиться село Піски, називається…

9.Улюбленим заняттям ПавлаТичини була… 

10.Музичний інструмент, на якому чудово грав Павло Тичина… 

11.Усі свої здібності Павло Тичина віддав мистецтву та …

12. Найвідоміша збірка поета…

*** Рання творчість П. Тичини незвичайна. У ній, як писав відомий літературознавець Микита Шумило, вражає «несподіване прозріння зору, слуху й самого серця, перед нами ніби відкрилося творіння світу». Справді, гармонійне поєднання музики, барв, звуків природи, сонця виділяє цього поета з-поміж інших.

 Загальна характеристика збірки «Сонячні кларнети».

 Кажуть, поет починається, як і річка, із джерела. Павло Тичина своєю першою збіркою «Сонячні кларнети» увійшов в українську літературу як весняна повінь – безмежна й безберега. Чи мав він своє джерело? Так! Це волелюбний рідний край, напоєна мудрістю й силою древня загадкова Чернігівська земля, чарівна мова земляків, які говорили, як співали, сплітаючи воєдино мову й мелодію.

У народі побутує думка, що поети розцвітають раз на віку. Якщо це так, то Тичина розцвів у молоді роки. Його збірки «Сонячні кларнети» (1918), «Замість сонетів і октав» (1920), «Плуг» (1920), «В космічному оркестрі» (1921), «Золотий гомін» (Вибране, 1922) – це справді висока поезія.

Перша книжка поезій П. Тичини з незвичайною назвою «Сонячні клар­нети» (тоді писалося «Сонячні») вийшла друком у 1918 р. На обкладинці — соняшники.

 

Кларнет — духовий інструмент. Назва його походить від латинського сlаvus, що означає «ясний». Так названо інструмент за його звук — чистий, ясний, бадьорий.( слайд)

Сонячні кларнети музика сонця, а сонце — джерело всього живого, символ життя, радості, розквіту, щастя. Винесений у заголовок книжки цей незвичайний образ-символ якнайкраще відбиває сутність індивідуального стилю молодого Тичини. Назва збірки — це поетичне вираження авторського розуміння гармоній всесвіту.

«Сонячні кларнети»,— збірка Тичини, яка стала епохальною книжкою поезій, про яку заговорила вся літературна Європа. В. Стус у книжці «Фено­мен доби» пише, що «Компліменти були великі».

У віршах збірки «Сонячні кларнети» поєдналися дві музи — музика й пое­зія з братом живописом. Тому картини заговорили звуками, звуки утворили полотна, слова засяяли барвами. До збірки П. Тичина включив найкращі свої твори. «Сонячні кларнети» поділяються на три тематичні групи.

До першої належить лірика, з пейзажними й любовними мотивами. Це музичні, граційні, живописні вірші (уже відомі нам) «Гаї шумлять», «А я у гай ходила», «Хор лісових дзвіночків» та такі, як «О панно Інно...», «Арфами, арфами...», «Ви знаєте, як липа шелестить..?» та інші. Поезії вра­жають красою образів і глибинним розумінням законів природи. Цю групу віршів справді можна назвати «Світлою нотою збірки».

Друга збірка — це вірші про народне горе, принесене Першою Світовою війною. «Хтось гладив ниви...», «Іще пташня...». У них відчувається справ­жній трагізм; поет майстерно передає найтонші настрої й почуття.

Третя група тематично поєднується з другою: Україна й революція («Одчиняйте двері...», «По блакитному степу», «Скорбна мати» та інші).

              Домашнє завдання. Опрацювати матеріал підручника( ст.268 – 271 ).

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар